TOP 5 motive pentru care merita sa schimbi masina de injectie hidraulica cu una de injectie electrica

Spre deosebire de masinile hidraulice de injectie, care folosesc energie chiar si in timpul functionarii inactive, masinile electrice de injectie consuma energie doar pentru o actiune data, puterea motorului fiind adaptata la cerintele de incarcare.

Masinile integral electrice folosesc servomotoare controlate digital, de mare viteza si foarte eficiente pentru intregul proces. Fiecare axa este controlata de un motor independent pentru injectie, extruder, prindere si ejectare. Rezultatul? Un proces mult mai rapid, mai curat si eficient din punct de vedere energetic. Consumul de energie pentru o masina electrica poate fi redus cu 50 pana la 75% fata de cel pentru o masina hidraulica. E lesne de inteles de ce, la ora actuala, mai mult de jumatate din masinile de injectie vandute anual in Statele Unite sunt electrice.

Iata 5 motive pentru care merita sa schimbi masina de injectie traditionala, cu una electrica:

Curatenia (fara scurgeri de ulei pe podea)

Masinile hidraulice de injectie si chiar si cele hibride au nevoie de ulei hidraulic pentru actionarea miscarii de strangere si injectie. In schimb, masinile electrice de injectie folosesc motoare servo-electrice pentru actionarea tuturor miscarilor masinii. Prin urmare, nu exista scurgeri de ulei pe podea, murdare si alunecoase. In plus, se elimina din start nu doar inlocuirea uleiului la fiecare 6-12 luni, ci si costurile aferente, in conditiile in care masinile mari au nevoie de peste 500l de ulei hidraulic.

Consumul redus de energie

Desi folosesc curent electric, toate masinile electrice de injectie sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic: in majoritatea cazurilor, reducerile de curent sunt de 50, chiar 70%, comparativ cu energia consumata de masinile hidraulice.

Explicatia este urmatoarea: la masinile standard, pompa hidraulica este pornita constant atunci cand masina este in functiune. In schimb, pentru ca toate utilajele de formare prin injectie electrica consuma energie doar atunci cand functioneaza servomotoarele, o mare parte din ciclul de productie este petrecut la ralanti. Masinile electrice de injectie nu au un motor electric central, ci folosesc motoare electrice individuale concepute pentru fiecare functie necesara intregii masini (deschiderea / inchiderea matritei, injectia, recuperarea si evacuarea), ceea ce inseamna ca motoarele pot fi inactive pana la accesarea functiei lor specifice.

Precizia foarte ridicata

Pentru ca au servomotoare electrice cu o rotatie de 0,1 mm pentru actionarea miscarilor, procesul permite anularea completa a fluctuatiilor si inexactitatii miscarilor actionate de presiunea hidraulica, dar si inevitabilele curbe de presiune ale acestora.

In plus, acele comenzi standard ale masinii (considerate in “bucla deschisa”, pentru ca nu pot fi efectuate toate reglajele minore) devin controlabile in cazul masinilor electrice, pentru ca acestea ofera posibilitatea de a controla fiecare miscare cu viraje ale angrenajelor fizice ale servomotoarelor, de a monitoriza si controla constant turatiile lor pana la o toleranta foarte stransa.

Viteza mare de turnare

Masinile electrice au mai multe motoare care functioneaza simultan cu mecanisme “surub cu bila”, lucru care duce la reducerea timpilor folositi in ciclul de productie, spre deosebire de masinile hidraulice, care pot gestiona o singura miscare la un moment dat.

Tehnologia de ultima generatie

Masinile electrice de injectie sunt extrem de fiabile: folosesc tehnologii de ultima generatie si ruleaza sub 70db. In plus, au caracteristici de siguranta standard, cum ar fi siguranta matritei pentru a preveni zdrobirea pieseilor si a obiectelor straine in matrita, prevenirea rotatiei suruburilor la rece.

La EXPO PLAST 2019, expozitia internationala de produse, echipamente, si tehnologii pentru industria de prelucrare a maselor plastice care se desfasoara intre 12 si 15 noiembrie la Sibiu (Redal Expo) ai ocazia sa vezi cele mai noi masini electrice de injectie, expuse de liderii industriei.