Tot mai multe companii din industria materialelor plastice se implica in procesul de reciclare a deseurilor, contribuind astfel la crearea unei economii circulare. Un astfel de proiect este ChemCycling, implementat de BASF, unul dintre cei mai mari furnizori de materii prime pentru aproape toate industriile.

La sfarsitul lui 2018, compania a folosit pentru prima data volume-pilot de ulei de piroliza derivat din deseuri de plastic, ca materie prima in propria productie. Primele prototipuri realizate de cei patru parteneri ai BASF (Jaguar Land Rover, Storopack, Südpack si Schneider Electric) au fost prezentate la K 2019, cea mai mare expozitie din lume dedicata industriei de prelucrarea a maselor plastice si cauciucului:

  • Jaguar Land Rover (JLR), un important producator de automobile, a dezvoltat o componenta din plastic pentru primul sau SUV electric, I-Pace, din Ultramid®B3WG6 Cikled Black 00564. „Capacitatea de a transforma deseurile consumatorilor in piese sigure si de calitate pentru produse premium prin procesul ChemCycling este un pas important in promovarea ambitiei noastre de a nu mai pune deseuri in circulatie in viitor”, a declarat Craig Woodburn, Global Environmental Compliance Manager la JLR.
  • Storopack, un furnizor global de ambalaje de protectie si sisteme tehnologice, a folosit Styropor® P Ccycled pentru a realiza ambalaje termoiyolante pentru produse farmaceutice sensibile la temperatura, cutii pentru transportul pestilor proaspeti si ambalaje de protectie pentru dispozitive electronice. „Am fost deosebit de impresionati de faptul ca Styropor® P Ccycled poate fi utilizat in ambalajele alimentare. Exista deja diverse optiuni de reciclare pentru Styropor, iar ChemCycling ajuta la cresterea cotei de reciclare„, a declarat presedintele Consiliului de administratie al Storopack, Hermann Reichenecker.
  • Südpack, principalul producator de folii din Europa, a produs o pelicula de poliamida si o folie de polietilena care au fost au fost utilizate la producerea ambalajelor speciale pentru mozzarella. Pana acum, ambalajele cu mai multe straturi puteau fi reciclate doar intr-o anumita masura. „Ambalajele termocontractabile (tip film) trebuie sa indeplineasca cateva criterii: sa protejeze produsul, sa indeplineasca conditiile de igiena si sa respecte termenul de valabilitate, folosind totodata o cantitate minima de materiale plastice. De aceea este alcatuit din mai multe materiale si straturi cu diverse proprietati si bariere. Prin inovatii precum ChemCycling, ne apropiem de solutionarea problemelor asociate cu reciclarea ambalajelor flexibile”, a declarat Johannes Remmele, Managing Partner al Südpack.
  • Schneider Electric, lider in solutii de automatiyare digitala a energiei, a fabricat un intrerupator din Ultramid® reciclat chimic. „Evaluam activ capacitatea materiilor prime secundare, cum ar fi materialele plastice reciclate, de a raspunde standardelor noastre de calitate exigente si a normelor stricte din industrie. Ne bazam pe expertiza BASF pentru a demonstra beneficiile de durabilitate end-to-end, oferind in acelasi timp un cost atragator. Speram ca acest proiect realizat impreuna cu BASF sa fie o trecere catre mai multe inovatii circulare in domeniul managementului si al distributiei energiei”, a declarat Xavier Houot, senior-vicepresedinte in cadrul Schneider Electric.

Potentialul semnificativ al reciclarii chimice a fost confirmat si de firma de consultanta McKinsey, care preciza intr-un studiu publicat in decembrie 2018: daca procedeele de reciclare cunoscute sunt combinate cu altele noi, cum ar fi reciclarea chimica, rata de reciclare si reutilizare a materialelor plastice de 50% la nivel mondial poate fi atinsa pana in 2030 (in conditiile in care este de 16% in prezent). In acelasi timp, ponderea reciclarii chimice ar putea sa creasca de la 1% in prezent, la aproximativ 17%, ceea ce este echivalent cu reciclarea a aproximativ 74 de milioane de tone de deseuri de plastic.

Totusi, pentru a trece de la faza-pilot la lansarea pe piata, este nevoie de tehnologii mult mai avansate decat cele existente pentru transformarea deseurilor plastice in materii prime reciclate. In plus, ele trebuie adaptate pentru a fi utilizate la scara industriala larga, astfel incat sa asigure o calitate constanta a uleiului de piroliza.

Sursa foto: basf.com