Anul acesta se implinesc 30 ani de cand Engel, lider pe piata utilajelor dedicate tehnologiei de injectie a maselor plastice, a lansat prima masina fara coloane. Se intampla in 1989, la “K” Dusseldorf.

Era pentru prima data cand se renunta la coloanele prevazute in zona de inchidere a masinilor de injectat, considerate incomode pentru muncitori, care se plangeau ca matritele ar putea fi schimbate mult mai repede si mai usor daca ar avea acces liber la spatiul respectiv. Provocati de aceste solicitari, tehnicienii Engel au reusit, in cele din urma, sa elimine coloanele, marind astfel suprafata utila a platanelor. Inovatia s-a dovedit un real succes, in conditiile in care la ora actuala 70.000 de masini Engel fara coloane sunt folosite de peste 10.000 de utilizatori din lumea intreaga.

Care sunt avantajele noii tehnologii a masinilor de injectat fara coloane? “Conditii de munca imbunatatite pentru toate operatiunile manuale din zona matritei, solutii de automatizare mult mai flexibile pentru robotul capabil sa ajunga direct la cavitatile din lateral, si camere de productie mult mai compacte, cu costuri mai mici”, a declarat Gerhard Dimmler, vicepresedinte senior al cercetarii si dezvoltarii produselor Engel Austria.

Pe de alta parte, inovatia permite cresterea productivitatii pe unitatea de suprafata. “Pentru ca au fost eliminate acele coloane din zona de rulare, platanele pot fi utilizate pana la marginea lor, ceea ce inseamna ca matritele mari se potrivesc si pe masini de dimensiuni mai mici cu pana la unul-doua niveluri in ce priveste forta de strangere, decat ar fi necesara pentru o matrita utilizata pe o masina de injectie conventionala, cu coloane. O masina mai mica ajuta semnificativ la conservarea resurselor”, considera Franz Pressl, manager de produs.

Engel Injectie va invita intre 12 si 15 noiembrie 2019 la Expo Plast SIBIU, unde aveti ocazia sa cunoasteti in detaliu produsele si tehnologiile create de compania austriaca.