Industria materialelor plastice continua sa urmeze un trend ascendent la nivel mondial, arata datele prezentate in cel mai recent raport al Asociatiei Producatorilor de Materiale Plastice din Europa, “Plastics – The Facts 2018”..

Conform statisticilor prezentate de Plastics Europe, consumatorul principal de materiale plastice este industria ambalajelor (39,7%), urmata de constructii (19,8%) și de industria auto (10,1%). Topul este completat de industria electrotehnica si electronica (6,2%), bunurile de consum, cele de uz casnic și articole sportive (4,1%) și de sectorul agroalimentar (3,4%).

Cei mai mari consumatori de materiale plastice din Europa sunt in continuare: Germania (24,6%), Italia (14%), Franța (9,6%), Spania (7,7%), Marea Britanie (7,3%) și Polonia (6,5%). De remarcat este faptul ca sectorul britanic al maselor plastice a fost surclasat de cel al Spaniei, din cauza impactului negativ al Brexit.

In 2017, productia mondiala de materiale plastice a atins 348 de milioane de tone. Cu un puternic avant economic, Asia detine suprematia in industria materialelor plastice (realizeaza peste 50 % din producția mondiala), fiind urmata de Europa (18,5%) si America de Nord (17,7%).

Producatorii europeni si-au stabilit si o serie de obiective ambitioase in privinta reciclarii pentru urmatorii ani. Din 2040, ambalajele din plastic ar urma sa fie reutilizate sau reciclate in intreaga Europa si pana in 2030, rata de reciclare ar trebui sa fie deja de 60%.

Numere-cheie in industria europeana a materialelor plastice:

  • Peste 1,5 milioane de oameni lucreaza in industria materialor plastice
  • 000 este numarul total al companiilor care activeaza in aceasta industrie
  • Cifra de afaceri la nivel european: 335 de miliarde de euro
  • Balanta comerciala in 2017 a fost de 17 miliarde de euro

Industria maselor plastice a contribuit cu 32,5 miliarde de euro la finantele publice europene si la bunastarea economica europeana

Raportul “Plastics – the facts”, realizat de PlasticsEurope (Asociația producatorilor de materiale plastice din Europa) in colaborare cu EPRO (Asociatia europeana a organizatiilor de reciclare si recuperare a materialelor plastice), prezinta cele mai noi statistici din industria europeana a maselor plastice si ofera date privind productia, cererea sau cifra de afaceri din aceasta industrie.