Domenii unde plasticul va ramane rege: cum a rezolvat compania Plainsur problema transportului de acid sulfuric

Pentru fiecare produs exista un ambalaj ideal. De exemplu, apa imbuteliata se comporta cel mai bine in recipiente din sticla, iar sucurile in cutii de carton. Cand vine insa vorba de substante chimice ultra-corozive, ambalajele din sticla, metal sau carton se dovedesc inutile. Doar plasticul are un cuvant de spus.

Este concluzia la care au ajuns, in timp, cei de la Plainsur S.A. – unul dintre cei mai mari jucatori din industria chimica din Spania. Compania produce atat substante corozive anorganice, cat si solventi, poliester, fibra din sticla, silicon si Kevlar.

Ani la rand, Plainsur a folosit pentru transportul substantelor corozive (cum ar fi acid sulfuric sau hidroxid de sodiu) containere IPC de la diversi furnizori, confectionate din metal. Acestea ridicau insa o multime de probleme. Metalul ruginea sau chiar se eroda, odata ce ajungea in contact cu lichidul coroziv. Mai mult, recipientele reprezentau un pericol pentru mediu, deoarece atunci cand se degradau apareau scurgeri de lichid.  Ca urmare, clientii erau nemultumiti.

Plainsur isi dorea sa surmonteze aceste probleme, asa ca a apelat la containerele Tankgo, produse de Schoeller Allibert. Recipientele Tankgo au o capacitate de 500 de litri, fiind concepute pentru transportul hidroxidului de sodiu de concentratie 50% si al acidului sulfuric de concentratie 98%. Utilizand noua solutie, problemele majore ale Plainsur, care tineau de impactul nefast asupra mediului, costurile mari de mentenanta, nemultumirile clientilor, au fost rezolvate. Schoeller Allibert are in oferta si recipiente Tankgo de 1000 de litri capacitate, ce pot fi de asemenea utilizate pentru transportul substantelor chimice.

Iata doar un studiu de caz (din multe altele) care demonstreaza ca, in ciuda tendintelor globale de reducere a produselor din plastic si de adoptare a tot ce inseamna “eco” si “biodegradabil”, vor exista sectoare pentru care industria de mase plastice (sau utilizarea plasticului, mai exact) ramane rege in continuare.