Soluţii smart pentru o industrie sustenabilă

Provocarea continuă: în vreme ce industria de prelucrare a maselor plastice resimte perturbările provocate de pandemia COVID, liderii industriei caută soluţii pentru a progresa mai sustenabil. La ora actuală există multe provocări pentru antreprenorii din industrie, iar una dintre ele este alinierea la noile trenduri.

 

Sustenabilitatea. Tot mai multe companii de producţie îşi regândesc modul în care pot reduce pierderile, fie că vorbim de eficientizarea maşinilor de turnat prin injecţie, care să economisească energie, de crearea de produse din materiale 100% reciclate, folosirea tot mai mult a surselor de energie regenerabilă sau hibridă în unităţile de producţie sau reducerea deşeurilor de materiale. Cum faci însă să produci sustenabil, dar şi calitativ, astfel încât produsele tale să îşi păstreze proprietăţile fizice şi mecanice?

 

Digitalizarea. Tehnologiile digitale sunt indispensabile în producția industrială, unde digitalizarea poate interconecta şi optimiza echipamentele, sistemele şi procesele de producţie. Da, Industria 4.0 este încă la început de drum în România, dar tot mai mulţi antreprenori – 74%, potrivit studiului “Digitalizarea în companiile industriale din România” – privesc digitalizarea (tehnologii, robotizare, servicii cloud, servicii inteligente, Big Data) drept principalul mod de acreşte eficienţa companiei. Cum facem să profităm la maxim de digitalizare?

 

Automatizarea. Este unul din trendurile care vor continua şi în 2022. Utilizarea softurilor în procesul de producţie duce la cicluri mai rapide, cu mai puţini timpi-morţi şi întreţineri mai eficiente. Pasul următor îl reprezintă însă trecerea la softuri inteligente în procesul de analiză a fluxului matriţei, pentru a prevedea modul în care va fi umplută matriţa (proces foarte util în faza de proiectare). Tehnologia poate părea costisitoare, dar avantajele tehnice şi economice depăşesc cu mult aceste costuri. Cum facem să trecem la nivelul următor?

 

Bioplasticul. Se vorbeşte tot mai mult de beneficiile bioplasticului (materiale plastice derivate din porumb, trestie de zahăr, alge marine sau chiar coji de creveţi) în fabricarea matriţelor şi turnarea prin injecţie. Se estimează chiar că piaţa va creşte cu 25% până în 2023, la nivel global. Dar şi aici există limite: materialele sunt biodegradabile, dar nu complet lipsite de poluare, ceea ce înseamnă costuri ridicate de recoltare, rafinare şi transport. În plus, pentru rezistenţă, bioplasticul este combinat adesea cu polimeri nereciclabili, devenind un produs hibrid – nedepozitat corect, descompunerea poate dura 100 de ani. Ce soluţii smart folosim?

 

Materialele compozite. Ultimii doi ani au demonstrat că plasticul joacă un rol important în viaţa modernă, drept urmare vor apărea noi tipuri de materiale care să satisfacă nevoile viitoare. Statisticile arată că industria viitorului (auto şi aerospaţială) va creşte în următorii zece ani cererea de materiale plastice compozite – mai durabile, mai rezistente, mai uşoare şi mai sigure. Şi vin din urmă alte două sectoare care încep să apeleze tot mai mult la materialele compozite: industria militară şi cea medicală. Suntem pregătiţi să onorăm comenzile?

 

Materialele uşoare. Şi producătorii, şi consumatorii vor produse cât mai uşoare – şi nu ne referim aici doar la sectoarele auto şi aerospaţial, ci şi la sectorul dispozitivelor medicale (stenturi, articulaţii etc.). Câte echipe de produs iau în calcul includerea greutăţii în planurile de proiectare a producţiei pentru 2022?

Toate aceste întrebări reprezintă direcţiile conceptului Soluţii smart pentru o industrie sustenabilă, pe care îţi propunem să le abordăm împreună la EXPO PLAST 2022.

Accepţi provocarea?

Cere oferta de participare

Află primul noutăţile Expo Plast

Introdu adresa de email