Motor de inovaţie şi networking B2B

Expo Plast este singura platformă de afaceri şi networking din România pentru industria de prelucrare a maselor plastice. Ediţia din acest an abordează cele mai noi tendinţe ale industriei şi le susţine cu o multitudine de soluţii practice, tehnologii inovatoare, echipamente şi produse concrete pentru trecerea la economia circulară. Expo Plast se adresează specialiştilor din industria de prelucrare a maselor plastice, dar şi profesioniştilor din alte industrii conexe. Târgul se va organiza în paralel cu doua mari expoziţii ale Romaniei:

PACK SHOW – expozitie specializata pentru industria ambalajelor , unde sectorul ambalajelor din plastic ocupa cea mai mare suprafata in cadrul targului.
METAL SHOW – expozitie specializata pentru prelucrarea metalelor, iar audienta acestei expozitii este din industriile: automotive, aeronautic, aeronaval.

Cele trei expoziţii vor ocupa ambele pavilioane noi din cadrul ROMEXPO, pavilionul B1 si B2, cu o suprafata bruta de 26.000 mp. şi vor transforma Complexul expoziţional ROMEXPO în hub-ul de tehnologie pentru industriile: mase plastice, prelucrarea metalelor şi producţia de ambalaje.

SUSTENABILITATEA

Produsele din plastic trebuie să devină sustenabile. Dar înlocuirea materialului virgin cu material reciclat nu este suficientă – trebuie luat în considerare întregul lanț valoric.

Tot mai multe companii de producţie îşi regândesc modul în care pot reduce pierderile, fie că vorbim de eficientizarea maşinilor de turnat prin injecţie, care să economisească energie, de crearea de produse din materiale 100% reciclate, folosirea tot mai mult a surselor de energie regenerabilă sau hibridă în unităţile de producţie sau reducerea deşeurilor de materiale.

Dar cum produci sustenabil şi calitativ, astfel încât produsele tale să îşi păstreze proprietăţile fizice şi mecanice?

amprenta de carbon

Tot mai multe companii fac progrese în reducerea amprentei de carbon, prin revizuirea metodelor de producţie, a risipei de energie şi a materialelor utilizate. Următorii paşi ar putea fi făcuţi în direcţia utilizării luminilor LED în fabrici şi birouri, a panourilor solare, pompelor de căldură şi a altor modalităţi de a încălzi şi alimenta spaţiile comerciale.

Cât de important este aceste trend pentru companiile din România, astfel încât să merite investiţia financiară? Exemple de bune practici.

digitalizarea

Tehnologiile digitale sunt indispensabile în producția industrială: pot interconecta şi optimiza echipamentele, sistemele şi procesele de producţie. Da, Industria 4.0 este încă la început de drum în România, dar tot mai mulţi antreprenori (74%, potrivit studiului “Digitalizarea în companiile industriale din România”) privesc digitalizarea (tehnologii, robotizare, servicii cloud, servicii inteligente, Big Data) drept principalul mod de a creşte eficienţa companiei.

Cum facem să profităm la maximum de digitalizare?

automatizarea

Este unul din trendurile care vor continua şi în 2023. Utilizarea softurilor în procesul de producţie duce la cicluri mai rapide, cu mai puţini timpi-morţi şi întreţineri mai eficiente. Pasul următor îl reprezintă însă trecerea la softuri inteligente în procesul de analiză a fluxului matriţei, care să prevadă modul în care va fi umplută matriţa (proces foarte util în faza de proiectare). Tehnologia poate părea costisitoare, dar avantajele tehnice şi economice depăşesc cu mult aceste costuri.

Cum facem să trecem la nivelul următor?

bioplasticul

Se vorbeşte tot mai mult de beneficiile bioplasticului (materiale plastice derivate din porumb, trestie de zahăr, alge marine sau chiar coji de creveţi) în fabricarea matriţelor şi turnarea prin injecţie. Dar şi aici există limite: materialele sunt biodegradabile, dar nu complet lipsite de poluare, ceea ce înseamnă costuri ridicate de recoltare, rafinare şi transport. În plus, pentru rezistenţă, bioplasticul este combinat adesea cu polimeri nereciclabili, devenind un produs hibrid – nedepozitat corect, descompunerea poate dura 100 de ani.

Ce soluţii smart folosim?

materiale compozite

Ultimii 3 ani au demonstrat că plasticul joacă un rol important în viaţa modernă, drept pentru care noile trenduri indică apariţia unor noi tipuri de materiale care să satisfacă nevoile consumatorilor. Statisticile arată că industria viitorului (auto şi aerospaţială) va creşte, în următorii zece ani, cererea de materiale plastice compozite, care să fie mai durabile, mai rezistente, mai uşoare şi mai sigure. Şi vin din urmă alte două sectoare care încep să apeleze tot mai mult la materialele compozite: industria militară şi cea medicală.

Suntem pregătiţi să onorăm comenzile?

materiale uşoare

Concomitent cu reducerile de costuri în procesul de producţie, se întrevede o cerere din ce în ce mai mare pentru produse fabricate din plastic uşor. Şi producătorii, şi consumatorii vor produse cât mai uşoare, pentru că ele înseamnă reduceri de costuri cu transportul şi depozitarea – în sectorul aerospaţial. În sectorul medical, dispozitivele implantabile mai ușoare pot duce la intervenții chirurgicale mai puțin invazive și la rate îmbunătățite de recuperare pentru pacienți. Pentru sectorul electronicelor, componentele mai ușoare și mai mici înseamnă de multe ori spaţiu câştigat pentru design și îmbunătățirea performanței.

Câte echipe de produs iau în calcul scăderea greutăţii în planurile de proiectare a producţiei pentru 2023-2024?

La EXPO PLAST 2024 – Soluţii smart pentru o industrie sustenabilă abordăm împreună toate aceste direcţii şi le susţinem cu o multitudine de soluţii practice, tehnologii inovatoare, echipamente şi produse concrete pentru trecerea la economia circulară.

Accepţi provocarea?

Organizatori

Parteneri

Parteneri media

Partener print

Informaţii fresh, direct în inbox-ul tău

Introdu adresa de email