Grupul nipon Asahi Kasei – prezent si pe piata din Romania, dupa ce a cumparat in vara anului 2018 fabrica European Interior din Afumati, care produce huse pentru Fiat – dezvolta in prezent primul tip de spuma PA din lume, un material realizat din margele de spuma bazata pe poliamida, scrie plastemart.com, cea mai importanta platforma B2B pentru industria plastica globala.

Datorita proprietatilor sale – rigiditate, rezistenta mecanica si o rezistenta fara precedent la caldura, substante chimice si ulei -, acest tip de material este destinat in special industriei automotive, fiind indicat pentru utilizarea in aplicatii structurale usoare si reducerea zgomotului (in functie de forma margelelor).

Compania este unul dintre cei patru mari producatori de poliamida la nivel mondial, fiind capabila sa produca o gama completa de PA 66, de la monomer la mixturi.

In Europa, zona in care se pune foarte mult accent pe protectia mediului, se intrevede o crestere a cererii de aplicatii usoare, in special in industria auto. Spuma noastra deschide noi usi pentru acele aplicatii care necesita, in acelasi timp, rezistenta la caldura si greutate mica„, declara Takauji Namatame, senior manager al Diviziei de cercetare si dezvoltare din cadrul Asahi Kasei Europe.

Spuma PA (produsa din margele rotunde din poliamida) are o rigiditate puternica, transformand-o intr-o alternativa de viitor pentru aluminiul sau metalul folosit in aplicatii structurale, dar si pentru izolatii, conducte, distantiere sau alte parti usoare din carcasa bateriei vehiculelor electrice. Pe langa proprietatile obisnuite ale poliamidelor, spuma PA in forma literei “C” sau a “macaroanelor” asigura izolare fonica, cu aplicatii multiple in industria auto, in special la compartimentul motorului – mediul perfect pentru demonstrarea cu succes a tuturor proprietatilor sale unice.

Mai mult decat atat, spuma PA poate fi folosita si la fabricarea “huselor” pentru motor, facandu-le mult mai usoare, reducand zgomotul radiant al motorului si oferind in acelasi timp o crestere a nivelului de confort in habitaclul masinii.

Un alt tip de aplicatie posibila ar putea fi la structura scaunului si a podelei masinii: barele din poliamida pot fi prelucrate intr-un proces de turnare cu abur pe echipamente standard de modelare din polistiren. In plus, se poate realiza o reducere semnificativa a rasinii pentru procesul de productie, contribuind la reducerea costurilor generale.

Grupul nipon Asahi Kasei activeaza in industriile chimica, electronica, auto, sanatate, dar si in sectoarele materialelor de constructii si imobiliar. Compania detine peste 220 de subsidiare la nivel global si are vanzari anuale de peste 18 miliarde de dolari.